Składniki;
1i 1/2 kg. schabu środkowego bez kości
1 długie pętko mocno wędzonej kiełbasy np podwawelska
2 cebule pokrojone w plasterki
2 ząbki czosnku
łyżeczka kminku
sól
pieprz
6 łyżek oleju
Wykonanie;
Cebulę obrać opłukać, pokroić w cienkie plasterki. Schab umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym. Długim, wąskim nożem zrobić w nim kieszeń. Wsunąć w nią wędzoną kiełbasę. Czosnek obrać posiekać Mięso natrzeć czosnkiem, kminkiem, solą oraz szczyptą pieprzu. Ułożyć na blasze, obłożyć pokrojoną cebulą, polać olejem.Piekarnik nagrzać do temperatury 190C. Wstaw do niego mięso w brytfance. Piecz 1godzinę i 45 minut, często polewając niewielką ilością wody.