Składniki;
1, 20 kg schabu bez kości
¼ kg. śliwek kalifornijskich
2 łyżki masła.
Zalewa:
2 łyżki musztardy ostrej,
1 łyżka wegety
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka papryki ostrej
3 ząbki czosnku
4 liście laurowe
6 ziarenek pieprzu
6 ziarenek ziela angielskiego
¾ szklanki oleju
½ szklanki przegotowanej wody
3 łyżki miodu
2 cebule
Wykonanie:
Wszystkie składniki zalewy oprócz miodu i cebuli wkładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut. Po lekkim wystudzeniu zalewy dodać miód i dobrze wymieszać do uzyskania jednolitej masy a następnie pokroić w plastry cebulę. Umyty schab włożyć do głębokiego naczynia obłożyć go cebulą i zalać zalewą tak aby schab był cały nią pokryty. Tak zamarynowany schab przykryć i odstawić na 12 godzin do lodówki najlepiej na noc. Po wyjęciu z lodówki w schabie robimy długim nożem dziurę w środku schabu wypełniając ją równomiernie masłem a następnie śliwkami na 15 min. przed włożeniem do schabu zalać wrzątkiem i odcedzić. Przygotowany schab wkładamy w rękaw do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury. 190C. przez około 45 -60 minut.