SCHAB NADZIEWANY ŚLIWKAMI

Składniki:

1 kg. schabu środkowego bez kości

15-20 dag. suszonych śliwek bez pestek

1łyżka suszonego majeranku

pieprz

sól

olej do smażenia

Wykonanie:

Opłukany i osuszony schab ponacinać wzdłuż ostrym nożem w kilku miejscach. W nacięcia powkładać ciasno śliwki. Mięso natrzeć dokładnie solą, pieprzem oraz majerankiem Schab obsmażyć na złoty kolor na gorącym oleju i przełożyć do brytfanki lub włożyć do rękawa foliowego. Piec 60 minut w temperaturze 180 C. Pieczony schab schłodzić i pokroić w cienkie plastry Schab można podać też na gorąco, upieczony w brytfance razem z ziemniakami. Na 10 minut przed podaniem i pokroić mięso w grube plastry. Na półmisku obłożyć schab ziemniakami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *