Składniki:
1 kg schabu z kością
1 cebula
2 ząbki czosnku
z 1/2 cytryny sok
1/3 szklanki oleju
1 łyżka płaska suszonego majeranku
1 łyżeczka mielonego kminku
sól
pieprz
Wykonanie:
Schab umyć, osuszyć i usunąć mięso między kościami na około 2 cm. głębokości. Mięso związać sznurkiem między każdą kością, aby ładnie trzymało kształt. Przyprawić solą i pieprzem. Olej zmieszać z sokiem z cytryny, drobno posiekaną cebulą, startym na tarce czosnkiem, majerankiem i kminkiem. W marynacie ułożyć schab i pokryć go marynatą. Przykryć i włożyć do lodówki na 12 godzin . W czasie marynowania co jakiś czas przewracać mięso. Piekarnik rozgrzać do 230 C. Mięso wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez 1 godzinę. W połowie pieczenia odwrócić mięso.