SCHAB PIECZONY Z JABŁKAMI

Składniki:

 

50 dag. schabu bez kości

40 dag. krasnych jabłek

2 cebule

4 łyżki margaryny

1łyżka masła

sól

pieprz

szczypta cynamonu

szczypta mielonych goździków

 

Wykonanie:

 

Opłukać i osuszyć schab, natrzeć solą oraz pieprzem. Rozgrzać w brytfance margarynę, mocno podsmażyć mięso ze wszystkich stron. Wlać do brytfanki odrobinę wody, piecz schab pod przykryciem około 1 godziny. W trakcie pieczenia polewać mięso tworzącym się sosem. Na 10 minut przed końcem pieczenia wrzucić do brytfanki pokrojoną w krążki cebulę i cząstki jabłek. Podsmażyć na łyżce masła. Posypać cynamonem i mielonymi goździkami.  Do schabu z jabłkami podawać piure ziemniaczane.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *