SCHAB PIECZONY Z SOSEM
Składniki:
około 60 dag. schabu w kawałku bez kości
garść suszonych śliwek
garść suszonych grzybów ( borowików,podgrzybków )
kostka bulion grzybowy
4-5 łyżek oleju
roztarty ząbek czosnku
zioła prowansalskie
sól
pieprz
słodka papryka
1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu
2 łyżki masła w wiórkach
Wykonanie:
Schab opłukać, osuszyć, nakłuć ostrym nożem i nadziać suszonymi śliwkami. Włożyć do miski natrzeć przyprawami, czosnkiem oraz olejem . Odstawić w chłodne miejsce na noc. Można obrócić kilka razy schab aby równomiernie się zamarynował. Grzybki także namoczyć na noc w takiej ilości wody aby je przykrywała. schab wyłożyć na rozgrzaną suchą patelnię i zrumienić go ze wszystkich stron. Schab przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać masło w wiórkach. Zapiekać pod przykryciem około 60 minut Po godzinie zalać pieczeń grzybkami razem z wodą w której się moczyły, zapiekać bez przykrycia. Po 15 minutach, dodać kostkę bulion grzybowy rozpuszczoną razem z mąką w połowie szklanki wody i zapiekać jeszcze przez 15 minut. Gotowy schab pokroić w plastry ułożyć na talerzu i polewać sosem grzybowym.