SCHAB PIECZONY Z SOSEM

Składniki:

około 60 dag. schabu w  kawałku bez kości

garść suszonych śliwek

garść suszonych grzybów ( borowików,podgrzybków )

kostka bulion grzybowy

4-5 łyżek oleju

roztarty ząbek czosnku

zioła prowansalskie

sól

pieprz

słodka papryka

1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu

2 łyżki masła w wiórkach

Wykonanie:

Schab opłukać, osuszyć, nakłuć ostrym nożem i nadziać suszonymi śliwkami. Włożyć do miski natrzeć przyprawami, czosnkiem oraz olejem . Odstawić w chłodne miejsce na noc. Można obrócić kilka razy schab aby równomiernie się zamarynował. Grzybki także namoczyć na noc w takiej ilości wody aby je przykrywała. schab wyłożyć na rozgrzaną suchą patelnię i zrumienić go ze wszystkich stron. Schab przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać masło w wiórkach. Zapiekać pod przykryciem około 60 minut godzinie zalać pieczeń grzybkami razem z wodą w której się moczyły, zapiekać bez przykrycia. Po 15 minutach, dodać kostkę bulion grzybowy rozpuszczoną razem z mąką w połowie szklanki wody i zapiekać jeszcze przez 15 minut. Gotowy schab pokroić w plastry ułożyć na talerzu i polewać sosem grzybowym.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *