SCHAB PO WĘGIERSKU

Składniki;

1,2 kg .schabu środkowego
50 dag .pieczarek
2 duże czerwone papryki
6 cebul
sól
pieprz
mąka
olej

Sos:

20 dag. pomidorowego przecieru
1 szklanka wody
papryczka chili
pół szklanki pikantnego keczupu
2 ząbki czosnku
3 łyżki curry
3 łyżki octu winnego
1 łyżka słodkiej mielonej papryki
szczypta chili
ulubione zioła

Wykonanie’;

Pieczarki przekrój na pół; cebulę – pokrój w cienkie plasterki, a paprykę – w paseczki. Mięso umyj, osusz i pokrój w plastry(około1 cm). Oprósz solą oraz pieprzem obtocz w mące i zrumień na oleju. Ułóż schab w naczyniu do zapiekania. Rozłóż warstwami pokrojoną cebulę oraz pieczarki. Całość oprósz solą i pieprzem

Sos:

Pokrój drobniutko papryczkę chili. Wymieszaj przecier pomidorowy, wodę, keczup i pozostałe składniki sosu, dodaj chili. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubisz łagodniejszy smak, wsyp do sosu szczyptę cukru Mięso posyp pokrojonymi strąkami czerwonej papryki, polej przygotowanym sosem . Nakryj naczynie żaroodporne. Wstaw do piekarnika. Wypiekaj danie około 1,5 godziny w temperaturze 200 C. Przed podaniem posyp świeżymi lub suszonymi ziołami. Serwuj potrawę z kluskami kładzionymi, makaronem, ryżem albo pieczywem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *