SCHAB POD PIERZYNKĄ

Składniki:

60 dag. schabu bez kości

40 dag. pieczarek

20 dag. żółtego sera

100 ml. śmietany 30 %

2 małe cebule

1 jajka

bułka tarta

olej rzepakowy

pieprz czarny mielony

sól

Wykonanie:

Mięso oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na plastry o grubości 1,5 ? 2 cm. Rozbić, uważając, aby nie porozrywać mięsa. Każdy plaster mięsa posolić i obtoczyć w bułce tartej. Ułożyć jeden na drugim i odstawić na 30 minut. Pieczarki pokroić na ćwiartki. Przełożyć na patelnię. Cebule obrać, pokroić w piórka i dodać do pieczarek. Całość posypać solą, czarnym mielonym pieprzem i skropić olejem. Smażyć 15 minut. Na drugiej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju rzepakowego. Jaja rozbić z dodatkiem śmietany. Kotlety schabowe panierować w jajku ze śmietaną i ponownie w bułce tartej. Kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Usmażone kotlety przełożyć na blachę. Na każdym ułożyć po porcji pieczarek i żółtego sera startego na grubych oczkach tarki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190C. Zapiekać do czasu, aż ser się rozpuści. Podawać z pieczonymi ziemniakami i surówką.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *