Składniki:
1, 70kg. schabu środkowego
kila łyżek oleju
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oregano
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonej papryki ostrej
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 cukinia średniej wielkości
2 czerwone papryki
sól
pieprz
Wykonanie:
Mięso naciąć wzdłuż w 2 miejscach .Olej wymieszać z ziołami posiekanym czosnkiem paprykami solą i pieprzem. Połową mieszanki natrzeć mięso. pokroić w długie paski obieraczką do warzyw. papryki pokroić w ćwiartki ,oczyścić. W jedno nacięcie włożyć cukinię w drugie paprykę. owinąć nitką kuchenną . Ułożyć w brytfannie przykryć folią aluminiową i piec 1 i 1/2 godziny w 190 C. Folię usunąć mięso posmarować resztą mieszanki oleju i przypraw. Piec około 40 minut polewając powstałym sosem i kilkoma łyżkami wody.