Składniki:
80 dag. schabu bez kości
20 dag. śliwek kalifornijskich
1 ły ż e c z k a chrzanu
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
1łyżeczka majeranku
1 łyżeczka soli
1łyżeczka pieprzu
słodka mielona papryka
1 czubata łyżka żelatyny
1/2 szklanki białego wina
1,5 szklanki bulionu
1puszka brzoskwiń
Wykonanie;
Łyżkę masła utrzeć z solą, majerankiem, pieprzem i roztartym czosnkiem. Zmrozić. W schabie wyciąć głęboką kieszeń i na przemian upychać w nim po kawałku masła
ziołowego i po śliwce. Otwór spiąć. Mięso z wierzchu natrzeć solą, oprószyć papryką. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec 90 minut w temperaturze 200 C.
W trakcie skrapiać gorącą wodą. Wyjąć, ostudzić. Żelatynę namoczyć w winie. Kiedy spęcznieje zalać gorącym bulionem, mieszać aż żelatyna się lekko rozpuści.
Odrobinę auszpiku wlać na półmisek. Wystudzić. Resztę masła utrzeć z chrzanem i napełnić masą pozostałe śliwki. Osączyć brzoskwinie pokroić w plasterki.
Fantazyjnie ułożyć na galarecie. Na tym umieścić plastry schabu. Udekorować pozostałymi brzoskwiniami oraz faszerowanymi śliwkami. Mocno ochłodzić.
Wyjąć, polać pozostałą tężejącą galaretą. Wystudzić.