Składniki:
1,3 kg schabu bez kości
2 litry mleka
musztarda
2 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
100 g. masła
sól
pieprz
5 ząbków czosnku
sól
czosnek
Wykonanie:
Schab natrzeć solą ,pieprzem i musztardą, włożyć na pojemnika odstawić na minimum 24 godziny do lodówki. Na patelni rozgrzać masło i krótko obsmażyć mięso ze wszystkich stron. W głębokim rondlu zagotować mleko z 0,5 łyżeczką soli , włożyć do niego mięso wraz z masłem z patelni, liście laurowe i ziele angielskie oraz 5 pokrojonych w plasterki czosnku. Gotować około 1,5 godziny na małym ogniu, a w miarę jak mleka będzie ubywać dodawać nową porcję gorącego mleka schab musi być nim cały czas przykryty. Schab pozostawić w mleku aż do całkowitego wystudzenia. Jest soczysty, wyśmienity na kanapki, jak również podany na ciepło do obiadu.