Składniki:

1,3  kg schabu bez kości

2  litry mleka

musztarda

2 liście laurowe

5 kulek ziela angielskiego

100  g. masła

 sól

pieprz

5 ząbków czosnku

sól

czosnek

Wykonanie:

Schab natrzeć solą ,pieprzem i musztardą, włożyć na pojemnika odstawić na minimum 24 godziny do lodówki. Na patelni rozgrzać masło i krótko obsmażyć mięso ze wszystkich stron. W głębokim rondlu zagotować mleko z 0,5 łyżeczką soli , włożyć do niego mięso wraz z masłem z patelni, liście laurowe i ziele angielskie oraz 5 pokrojonych w plasterki czosnku. Gotować około 1,5 godziny na małym ogniu, a w miarę jak mleka będzie ubywać dodawać nową porcję gorącego mleka schab musi być nim cały czas przykryty. Schab pozostawić w mleku aż do całkowitego wystudzenia. Jest soczysty, wyśmienity na kanapki, jak również podany na ciepło do obiadu.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *