Składniki:
1i 1/2 kg. schabu bez kości
1 litr mleka
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
1-2 gałązki rozmarynu
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
5-6goździków
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
Wykonanie:
Schab obsmażyć ze wszystkich stron na maśle i oleju. Kiedy będzie rumiany, wyjąć z tłuszczu. Do garnka wlać mleko, dodać rozgniecione ząbki czosnku i inne przyprawy, zagotować. Schab oprószyć solą i pieprzem. Do wrzącego mleka włożyć obsmażony schab. Dusić pod przykryciem około 1i 1/2 -2 godzin. Kiedy schab w mleku będzie gotowy, wyjąć mięso i trzymać w cieple, a sos odparowywać tak długo, aż zgęstnieje. Doprawić do smaku. Jeśli pojawią się grudki, przecedzić. Mięso wyjąć z rondla, pokroić w plastry, ułożyć na ogrzanym półmisku i trzymać w cieple. Schab w mleku pokroić na plastry i podawać z powstałym mlecznym sosem.