Składniki:

1i 1/2 kg. schabu bez kości

1 litr mleka

2 łyżki oleju

2 łyżki masła

1-2 gałązki rozmarynu

1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

5-6goździków

4 ząbki czosnku

sól

pieprz

Wykonanie:

Schab obsmażyć ze wszystkich stron na maśle i oleju. Kiedy będzie rumiany, wyjąć z tłuszczu. Do garnka wlać mleko, dodać rozgniecione ząbki czosnku i inne przyprawy, zagotować. Schab oprószyć solą i pieprzem. Do wrzącego mleka włożyć obsmażony schab. Dusić pod przykryciem około 1i 1/2 -2 godzin. Kiedy schab w mleku będzie gotowy, wyjąć mięso i trzymać w cieple, a sos odparowywać tak długo, aż zgęstnieje. Doprawić do smaku. Jeśli pojawią się grudki, przecedzić. Mięso wyjąć z rondla, pokroić w plastry, ułożyć na ogrzanym półmisku i trzymać w cieple. Schab w mleku pokroić na plastry i podawać z powstałym mlecznym sosem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *