Składniki:
80 dag schabu bez kości
3 łyżki oleju
1 szklanka bulionu
35 dag cebul
5 dag rodzynków
5 dag. orzechów włoskich,
szałwia lub mieszanka ziół do mięs
liść laurowy
zmielone ziele angielskie
pieprz
sól
Wykonanie:
Umyty i osuszony schab osznurować, natrzeć solą, obsmażyć na oleju. Następnie oprószyć przyprawami, włożyć do żaroodpornego naczynia lub brytfanny, przykryć pokrywką, wstawić do piekarnika. W trakcie pieczenia kilkakrotnie podlewać niewielkimi ilościami bulionu, aby mięso było soczyste. Cebulę pokroić w plastry, przełożyć do rondla, dodać rodzynki, orzechy, olej i udusić. Na 10 minut przed końcem pieczenia obłożyć schab cebulą, a gdy będzie gotowy, zdjąć nitkę, pokroić mięso w plasterki, udekorować rodzynkami i orzechami.