Składniki:

80 dag schabu bez kości

3 łyżki oleju

1 szklanka bulionu

35 dag cebul

5 dag rodzynków

5 dag. orzechów włoskich,

szałwia lub mieszanka ziół do mięs

liść laurowy

zmielone ziele angielskie

pieprz

sól

Wykonanie:

Umyty i osuszony schab osznurować, natrzeć  solą, obsmażyć na oleju. Następnie oprószyć przyprawami, włożyć do żaroodpornego naczynia lub brytfanny, przykryć pokrywką, wstawić do piekarnika. W trakcie pieczenia kilkakrotnie podlewać niewielkimi ilościami bulionu, aby mięso było soczyste. Cebulę pokroić w plastry, przełożyć do rondla, dodać rodzynki, orzechy, olej i udusić. Na 10 minut przed końcem pieczenia obłożyć schab cebulą, a gdy będzie gotowy, zdjąć nitkę, pokroić mięso w plasterki, udekorować rodzynkami i orzechami.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *