Składniki:
1 kg. schabu środkowego
1pęczek natki
1 pęczek bazylii
1 łyżka suszonego oregano
skórka starta i sok z połowy cytryny
1 główka czosnku
3 łyżki startego sera żółtego
1/2 łyżki mielonego pieprzu
oliwa
sól
1 kg. ziemniaków
Wykonanie:
Natkę i bazylię opłucz, osusz, posiekaj. Jeden ząbek czosnku posiekaj. Zioła wymieszaj ze startym serem, posiekanym czosnkiem, skórką i sokiem z cytryny oraz pieprzem. Ewentualnie przypraw solą. Schab umyj, osusz, natnij wzdłuż trzy pasy na głębokość 2-3 cm. Natrzyj solą. Powstałe nacięcia napełnij pastą ziołową. Mięso ciasno owiń sznurkiem. Posmaruj oliwą. Schab włóż do rękawa do pieczenia, końce zwiąż, i i w kilku miejscach zrób niewielkie dziurki. Ułóż na blasze. Piecz 20 minut w temperaturze 180C. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w niedużą kostkę tej samej wielkości. Wysyp wokół mięsa. Oprósz solą, polej oliwą. Pozostałe ząbki czosnku obierz, pokrój na plasterki. Posyp ziemniaki. Piecz jeszcze około 40 minutw tej samej temperaturze.