SCHAB Z PASTA ZIOŁOWĄ

Składniki:

 

1 kg. schabu środkowego

1pęczek natki

1 pęczek bazylii

1 łyżka suszonego oregano

skórka starta i sok z połowy cytryny

1 główka czosnku

3 łyżki startego sera żółtego

1/2 łyżki mielonego pieprzu

oliwa

sól

1 kg. ziemniaków

Wykonanie:

Natkę i bazylię opłucz, osusz, posiekaj. Jeden ząbek czosnku posiekaj. Zioła wymieszaj ze startym serem, posiekanym czosnkiem, skórką i sokiem z cytryny oraz pieprzem. Ewentualnie przypraw solą. Schab umyj, osusz, natnij wzdłuż trzy pasy na głębokość 2-3 cm. Natrzyj solą. Powstałe nacięcia napełnij pastą ziołową. Mięso ciasno owiń sznurkiem. Posmaruj  oliwą. Schab włóż do rękawa do pieczenia, końce zwiąż, i i w kilku miejscach zrób niewielkie dziurki. Ułóż na blasze. Piecz 20 minut w temperaturze 180C. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w niedużą kostkę tej samej wielkości. Wysyp wokół mięsa. Oprósz solą, polej oliwą. Pozostałe ząbki czosnku obierz, pokrój na plasterki. Posyp ziemniaki. Piecz jeszcze około 40 minutw tej samej temperaturze.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *