SELEROWA ZUPA-KREM Z GRZANKAMI

Składniki:

25 dag. selera

2 ziemniaki

500 ml. bulionu warzywnego (instant)

1 jajko

2 kromki chleba tostowego

1 plaster wędzonego boczku

5 orzechów włoskich

4 łyżki oleju

2 łodygi selera naciowego

1 łyżka masła,

250 ml. śmietany

sól

pieprz

1 łyżeczka soku z cytryny

 szczypta cukru

nać selera

 

Wykonanie:

 

Seler i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Warzywa gotować w bulionie około 30 minut. Oddzielić białko od żółtka. Kromki chleba posmarować białkiem. Boczek pokroić w kosteczkę, orzechy posiekać. Boczek i orzechy wyłożyć na kromki chleba, lekko docisnąć. Tosty usmażyć z obu stron na oleju i pokroić w małą kostkę. Seler naciowy oczyścić, opłukać i pokroić w cienkie plastry, poddusić na maśle. Seler i ziemniaki zmiksować w bulionie. Dodać śmietanę, zagotować, doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem, zagęścić żółtkiem wymieszanym z 2 łyżkami wody. Zupę podawać z selerem naciowym, grzankami i natką.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *