Składniki:
25 dag. selera
2 ziemniaki
500 ml. bulionu warzywnego (instant)
1 jajko
2 kromki chleba tostowego
1 plaster wędzonego boczku
5 orzechów włoskich
4 łyżki oleju
2 łodygi selera naciowego
1 łyżka masła,
250 ml. śmietany
sól
pieprz
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta cukru
nać selera
Wykonanie:
Seler i ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Warzywa gotować w bulionie około 30 minut. Oddzielić białko od żółtka. Kromki chleba posmarować białkiem. Boczek pokroić w kosteczkę, orzechy posiekać. Boczek i orzechy wyłożyć na kromki chleba, lekko docisnąć. Tosty usmażyć z obu stron na oleju i pokroić w małą kostkę. Seler naciowy oczyścić, opłukać i pokroić w cienkie plastry, poddusić na maśle. Seler i ziemniaki zmiksować w bulionie. Dodać śmietanę, zagotować, doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem, zagęścić żółtkiem wymieszanym z 2 łyżkami wody. Zupę podawać z selerem naciowym, grzankami i natką.