Składniki:
75 dag sera półtłustego
1/2 kostki masła lub margaryny
6 jajek
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 średnie ugotowane ziemniaki
1 budyń waniliowy
herbatniki petitki
Wykonanie: . Pokruszyć herbatniki i wyłożyć nimi spód tortownicy. Na to wylać masę serową. Piec około godziny w temp. 160 C. Po upieczeniu można polać górę polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
Ser i ziemniaki razem w malakserze ubić na puszysta masę. Masło z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym ubić na puszysta masę mikserem. Nie przestając ubijać dodawać po jednym żółtku na zmianę z masą serową. Następnie dodać sypki budyń i proszek do pieczenia. Wszystko razem połączyć. Z białek ubić pianę. Delikatnie połączyć ją z masa serową, mieszając już tylko łyżką drewnianą