Składniki :

Ciasto :

3 szklanki mąki

4 żółtka

20 dag. masła

1/2 szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki kakao

2 łyżki śmietany kwaśnej

Masa serowa :

1 kg twarogu na sernik(zmielony)

20 dag. miękkiego masła

4 jajka

1 opakowanie budyniu śmietankowego

1 szklanka cukru

1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta dać do miski i zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na 2 części i zawinąć w folię. Włożyć ciasto do zamrażarki na 30minut.

Masa serowa:

Żółtka, cukier i masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać ser i budyń, nie przerywając miksowania. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową. Na koniec dodać skórkę pomarańczową .
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną cześć ciasta rozwałkować i wyłoży dno blaszki. Na ciasto wlać masę serową. Górę ciasta posypać okruszkami z drugiej części ciasta lub zetrzeć na tarce na dużych oczkach . Piecz sernik w piekarniku nagrzanym do 180C. przez około 1 godzinę . Ciasto studzić przy uchylonym piekarniku.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *