Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
1/2szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
15 dkg. margaryny lub masła
1 jajko
1 żółtko
Wykonanie:
Mąkę, i proszek do pieczenia przesiać dodać cukier wymieszać. Dodać resztę składników i szybko zarobić ciasto.
Masa serowa:
6 żółtek
1 całe jajko
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
75 dag. twarogu zmielonego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Ponadto:
1/2 litra kwaśnej śmietany
2 łyżki cukru
Wykonanie:
Żółtka i jajko ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą dodać ser i dalej ubijać. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną. Białka ubić na sztywno i dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać. 1/2 litra kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru wymieszać . Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć ciastem. Na ciasto wylać masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. i piecz do suchego patyczka, 50 -60 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i wylać na nie śmietanę wymieszaną z cukrem.. Wstawić z powrotem do piekarnika na 5 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić. Po wystygnięciu przykryć blachę żeby śmietana nie popękała.