Składniki:

Ciasto:

2 szklanki mąki

1/2szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

15 dkg. margaryny lub masła

1 jajko

1 żółtko

Wykonanie:

Mąkę, i proszek do pieczenia przesiać dodać cukier wymieszać. Dodać resztę składników i szybko zarobić ciasto.

Masa serowa:

6 żółtek

1 całe jajko

1 szklanka cukru

1 cukier waniliowy

75 dag. twarogu zmielonego

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Ponadto:

1/2 litra kwaśnej śmietany

2 łyżki cukru

Wykonanie:

Żółtka i jajko ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą dodać ser i dalej ubijać. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną. Białka ubić na sztywno i dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać. 1/2 litra kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru wymieszać . Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć ciastem. Na ciasto wylać masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. i piecz do suchego patyczka, 50 -60 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i wylać na nie śmietanę wymieszaną z cukrem.. Wstawić z powrotem do piekarnika na 5 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić. Po wystygnięciu przykryć blachę żeby śmietana nie popękała.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *