Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki śmietany
10 dag. margaryny
1 jajko
Masa:
4 żółtka
2 jajka
1 szklanka cukru
1 kg. sera z wiaderka mielonego
2 torebki cukru waniliowego
2budynie waniliowe
1i 1/2 – 2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
Piana:
4 białka
3/4 szklanki cukru
Wykonanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki razem zagnieść, wyrobić na gładkie ciasto.
Rozwałkować, wylepić wysmarowaną i wysypaną bułką tartą blachę o wymiarach 25 x 30 cm. lekko ponakłuwać.
Masa:
Żółtka i jajka ubić z cukrem. Miksując, stopniowo dodawać pozostałe składniki,
sera po łyżce. Gotową masę powinna być dość lejąca wylać na ciasto. Wierzch wyrównać. Piec 45 minut w temperaturze 180C.
Piana:
Białka ubić, razem z cukrem. Sernik wyjąć z piekarnika, na wierzch wylać pianę. Zapiekać jeszcze 15 minut w tej samej temperaturze.