Składniki;
Ciasto:
10 dag. mąki pszennej
4 dag. cukru
5 dag. miękkiego masła
odrobina soli
1 żółtko
Wykonanie;
Składniki na ciasto posiekać nożem, zagnieść ciasto i wyłożyć dno posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy.
Masa serowa:
1 kg. sera półtłustego z wiaderka
6 dużych jajek
20 dag. cukru
12 i 1/2 dag. masła (miękkiego)
2 łyżki kaszki manny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sok z ½ cytryny i otarta skórka z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie;
Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem. Dodać żółtka i nadal miksować. Stopniowo dodawać po łyżce sera, mąkę ziemniaczaną, kaszę manną i sok z cytryny oraz otartą skórkę cytrynową i proszek do pieczenia.Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.Masę wylać na surowe ciasto. Piec ponad godzinę w temperaturze. 180 C.Gdy wierzch pięknie się ze złoci, wyłączyć piekarnik , uchylić drzwiczki i zostawić sernik na 10 minut w piekarniku.
Po ostudzeniu można go oblać czekoladową polewą lub oprószyć cukrem pudrem.