Składniki:

Ciasto:

2 szklanki maki pszennej

12 i 1/2 dag.masła

1/2 szklanki cukru

4 żółtka

1 łyżeczka proszku

do pieczenia

2 łyżki śmietany

1  cukier waniliowy

Wykonanie:

Masło posiekać z mąką dodać resztę składników ,szybko zarobić ,rozwałkować .Ciasto wyłożyć na blaszkę 25×35 wyłożoną pergaminem i podpiec w nagrzanym piekarniku 15 minut w 180C.

Masa serowa:

1 kg. sera mielonego Piątnica

1 i 1/2  szklanki cukru

8 jajek

20 dag.masła

4 łyżki kaszy manny

1 budyń śmietankowy

33o ml.śmietanki kremówki 30%

olejek pomarańczowy

żurawina

2 cukry waniliowe

Wykonanie:

Masło , cukier i żółtka ,ubić na puch .Dodać ser ,olejek i budyń.Pianę ubić na sztywno ,dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.Śmietankę ubić do gęstości gęstej śmietany i także delikatnie wymieszać z masą serowa. Dodać żurawinę ,wymieszać i wyłożyć ser na podpieczone już ciasto .Piecz 80 minut w 180C.Po ostudzeniu polać polewą według swojego smaku. . Lepiej sernik zostawić w blaszce bo jest bardzo delikatny .

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *