Składniki:
Ciasto:
2 szklanki maki pszennej
12 i 1/2 dag.masła
1/2 szklanki cukru
4 żółtka
1 łyżeczka proszku
do pieczenia
2 łyżki śmietany
1 cukier waniliowy
Wykonanie:
Masło posiekać z mąką dodać resztę składników ,szybko zarobić ,rozwałkować .Ciasto wyłożyć na blaszkę 25×35 wyłożoną pergaminem i podpiec w nagrzanym piekarniku 15 minut w 180C.
Masa serowa:
1 kg. sera mielonego Piątnica
1 i 1/2 szklanki cukru
8 jajek
20 dag.masła
4 łyżki kaszy manny
1 budyń śmietankowy
33o ml.śmietanki kremówki 30%
olejek pomarańczowy
żurawina
2 cukry waniliowe
Wykonanie:
Masło , cukier i żółtka ,ubić na puch .Dodać ser ,olejek i budyń.Pianę ubić na sztywno ,dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.Śmietankę ubić do gęstości gęstej śmietany i także delikatnie wymieszać z masą serowa. Dodać żurawinę ,wymieszać i wyłożyć ser na podpieczone już ciasto .Piecz 80 minut w 180C.Po ostudzeniu polać polewą według swojego smaku. . Lepiej sernik zostawić w blaszce bo jest bardzo delikatny .