SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE

Składniki;

Spód;

30 dag. kruchych herbatników
100g. masła
2-3 łyżki kwaśnej śmietany

Masa;

600g. białego sera
100g masła
250 g. cukru
1 cukier waniliowy
3 żółtka
1 budyń śmietankowy
34 szklanki mleka
300g. owoców sezonowych
skórka otarta z cytryny

Wykończenie;

1 galaretka truskawkowa
1oog. owoców sezonowych
bita śmietana

Wykonanie;

Herbatniki pokruszyć i utrzeć z masłem i ze śmietaną.Wyłożyć na dno tortownicy i odstawić do schłodzenia.Ser zmiksować a masłem, cukrem i cukrem waniliowym, oraz z żółtkami i skórką cytrynowa,dodać budyń rozrobiony w mleku.Masę serową gotować na małym ogniu, aż zacznie gęstnieć.Ostudzić i wymieszać z jagodami.Przełożyć do tortownicy.Odstawić do lodówki.Przygotować galaretkę z nieco mniejszą ilością wody niż w przepisie.Po wyjęciu tortownicy z lodówki posypać sernik jagodami i zalać lekko tężejąca galaretką.Odstawić do lodówki do schłodzenia.Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub udekorować bitą śmietaną posypana owocami sezonowymi.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *