Składniki;
Masa kakaowa:
12 i1/2 dag. masła lub margaryny
7 łyżek wody
2 łyżki kakao
3 żółtka
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 białka
Masa serowa:
1 kg. białego sera półtłustego
1 mały cukier waniliowy
szklanka cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
3 białka
Wykonanie;
Masło z wodą i 2 łyżkami kakao gotujemy na małym ogniu,cały czas mieszając,studzimy.Dodajemy żółtka,mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z 3 białek i jeszcze raz mieszamy.Ser miksujemy z cukrem,cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną na jednolitą masę.Z 3 białek ubijamy pianę,dodajemy do masy serowej i dokładnie mieszamy.Blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą.Najpierw wylewamy masę kakaową,a następnie łyżką nakładamy kleksy masy serowej.Blachę z ciastem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do C. i pieczemy około.45 minut.