Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
2 łyżki kakao
250 gr.kostka margaryny
szklanka cukru
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka cukru waniliowego
Masa:
4 białka
szczypta soli
szklanka cukru
budyń śmietankowy
łyżka mąki ziemniaczanej
400 ml śmietany 18 %
10 dag wiórków kokosowych
Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia cukier cukier waniliowy żółtka kakao. Wymieszać, a następnie dorzucić zimną margarynę pokrojoną w kostkę. Posiekać nożem, a następnie rozetrzeć palcami, aż do utworzenia się kruszonki, którą należy podzielić na dwie części i każdą przesypać do osobnego woreczka foliowego. Schłodzić w zamrażarce.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną piane. W drugiej misce miksujemy śmietanę wiórki budyń mąkę ziemniaczaną i cukier. Następnie łączymy zawartość obu misek. Robimy to delikatnie, ale dokładnie.Rozgrzewamy piekarnik do 170 – 180 st. C.pieczemy od 45minut do 60 minut do suchego patyczka.Połowę ciasta ścieramy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą . Na to wykładamy masę śmietanową. Na wierzch ścieramy drugą część ciasta.