Składniki:
Ciasto:
30 dag. mąki
18 dag. masła
10 dag. cukru pudru
1 jajko
1-2 łyżki śmietany
Masa:
40 dag. mascarpone
50 dag. serka homogenizowanego
2 łyżeczki żelatyny
4 żółtka
25 dag. cukru
1 cukier wanilinowy
100 ml. mleka
Do obłożenia:
50 dag. rabarbaru
15 dag. cukru
1 pomarańcza
Wykonanie:
Masło posiekaj z mąką. Dodaj cukier puder, jajko i śmietanę. Zagnieć ciasto, schłodź. Ciasto cienko rozwałkuj. Wyłóż nim dno i boki tortownicy. Piecz 15 minut w temperaturze 200 C. wystudź. Mascarpone zmiksuj z serkiem homogenizowanym. Żelatynę namocz w 2 łyżkach zimnej wody, rozpuść. Żółtka ubij na parze z cukrem i cukrem wanilinowym wlewając dość ciepłe mleko, wystudź. Połącz z serkami i żelatyną, wyłóż na ciasto, zastudź. Rabarbar pokrój na kawałki. Ze szklanki wody i cukru ugotuj syrop. Wrzuć rabarbar, gotuj, aż zmięknie. Osącz go, wystudź. Pomarańczę wyszoruj, ze skórki zeskrob wiórki, miąższ pokrój na kawałki. Sernik obłóż owocami, posyp wiórkami.