Składniki:
Ciasto:
1i 1/2 szklanki mąki
10 dag. masła
5 łyżek cukru pudru
2 żółtka
szczypta soli
zapach waniliowy
Wykonanie:
Siekamy przesianą mąkę i zimne masło. Dodajemy żółtka, cukier, zapach i sól. Szybko zagniatamy .Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut .
Masa serowa :
1 kg. Sera mielonego w wiaderku np. piątnica
5 jajek
1i 1/2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe w proszku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
zapach śmietankowy
1/2 szklanki oliwy
rodzynki
Dodatkowo:
konfitura brzoskwiniowa lub pomarańczowa
Wykonanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Do sera dodajemy wszystkie składniki oprócz białek. Ubijamy pianę z 5 białek i lekko mieszamy. Przygotowane ciasto kruche wykładamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Nakłuwamy ciasto widelcem. Spód zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 C przez około 20 minut Po wyjęciu studzimy. Obniżamy temperaturę piekarnika do 180C. Na wystudzony spód wylewamy masę serową. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 1godziny i 20 minut. Po upieczeniu wierzch ciasta smarujemy delikatnie podgrzaną konfiturą brzoskwiniową lub pomaranczową i pozostawiamy jeszcze trochę w wyłączonym piekarniku.