Składniki:

Ciasto:

1i 1/2 szklanki mąki

10 dag. masła

5 łyżek cukru pudru

2 żółtka

szczypta soli

zapach waniliowy

Wykonanie:

Siekamy przesianą mąkę i zimne masło. Dodajemy żółtka, cukier, zapach i sól. Szybko zagniatamy .Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut .

Masa serowa :

1 kg. Sera mielonego w wiaderku np. piątnica

5 jajek

1i 1/2 szklanki mleka

1 szklanka cukru

2 budynie śmietankowe w proszku

2 łyżki mąki ziemniaczanej

zapach śmietankowy

1/2 szklanki oliwy

rodzynki

Dodatkowo:

konfitura brzoskwiniowa lub pomarańczowa

Wykonanie:

Oddzielamy białka od żółtek. Do sera dodajemy wszystkie składniki oprócz białek. Ubijamy pianę z 5 białek i lekko mieszamy. Przygotowane ciasto kruche wykładamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Nakłuwamy ciasto widelcem. Spód zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 C przez około 20 minut Po wyjęciu studzimy. Obniżamy temperaturę piekarnika do 180C. Na wystudzony spód wylewamy masę serową. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 1godziny i 20 minut. Po upieczeniu wierzch ciasta smarujemy delikatnie podgrzaną konfiturą brzoskwiniową lub pomaranczową i pozostawiamy jeszcze trochę w wyłączonym piekarniku.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *