Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki śmietany
10 dag. margaryny
1 jajko
Masa:
4 żółtka
2 jajka
1 szklanka cukru
1 kg. sera z wiaderka
2 torebki cukru waniliowego
2 torebki budyniu waniliowego
2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
Piana:
4 białka
3/4 szklanki cukru
Wykonanie:
Ciasto:
Podane składniki na ciasto zagnieść, wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować, wylepić wysmarowaną blachę i posypaną bułką tartą o wymiarach 25 x 30 cm.i ciasto lekko po nakłuwać widelcem.
Masa:
Żółtka i jajka ubić z cukrem. Miksując, stopniowo dodawać sera po łyżcei pozostałe składniki.Gotową masę ( powinna być dość lejąca ) wylać na ciasto. Wyrównać wierzch. Piec 45 minut w temperaturze 180C.
Piana:
Białka ubić, dodając cukier. Sernik wyjąć z piekarnika, na wierzch wylać pianę. Zapiekać jeszcze 15 minut w tej samej temperaturze.