Składniki:
Spod:
22 dag. ciasteczek pełnoziarnistych
10 dag. masła.
Masa:
1 kg .twarogu
łyżka soku z cytryny
200 ml. śmietanki 30%
25 dag. cukru
2 i 1/2 żelatyny
25 dag. czarnych porzeczek
3 czubate łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Spod:
Ciasteczka pokrusz wałkiem. Masło stop, wlej do ciasteczek, wymieszaj. Wyłóż spód tortownicy o średnicy 24 cm. Schłodź.
Masa:
Twaróg zmiel. Utrzyj z cukrem, śmietanką i sokiem z cytryny. Żelatynę namocz w odrobinie wody. Podgrzewając rozpuść. Dodaj do masy serowej, połącz. Podziel na pół. Jedną część rozsmaruj na spodzie. Porzeczki oczyść, zmiksuj. Wymieszaj z resztą masy serowej i cukrem pudrem. Wylej na jasną masę, rozsmaruj. Wstaw na kilka godzin do lodówki.