Składniki:
Ciasto:
25dag.mąk ipszennej
2 dag. kakao
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
12 dag. cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 jajko
12 i 1/2 dag.miękkiej margaryny
szczypta soli
Masa serowa:
1 kg. twarogu
25 dag.miękkiego masła lub margaryny
6 jajek
30 dag.cukru pudru,
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
Wykonanie:
Ciasto:
Wszystkie składniki dokładnie zagnieść. Ciasto wstawić do lodówki na 30 minut. 3/4 ciasta rozwałkować i ułożyć na natłuszczonej i posypanej bułką tartą blaszce 25x35cm.
Masa serowa:
Twaróg zmielić lub kupić gotowy mielony Piątnica. Wszystkie składniki utrzeć razem,wyłożyć na ciasto. Wyrównać.Resztę ciasta skubać na kawałki, układać na wierzchu sernika tworząc łatki. Piec około 70 – 80 minut w temperaturze 170C.