Składniki:

 

Spód:

30 dag. mąki

20 dag. margaryny

1/2 szklanki cukru

2 łyżki śmietany

2 żółtka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

1 kg. mielonego twarogu

1 opakowanie budyniu waniliowego

250 ml. kremówki

3 jajka

1szklanka cukru

1opakowanie cukru waniliowego

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

 

Wykonanie:

 

Spod:

Mąkę przesiej, dodaj cukier, proszek do pieczenia i margarynę. Posiekaj nożem. Dodaj żółtka i śmietanę, wyrób. Masa serowa: do twarogu dodaj żółtka, wsyp cukier i cukier waniliowy, mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz budyń. Zamieszaj, zmiksuj na gładką masę. Białka i kremówkę oddzielnie ubij. Do masy serowej dodaj kremówkę, wymieszaj. Dodaj pianę, delikatnie połącz. Masę podziel na pół. Do jednej części przesiej kakao, wymieszaj. Spód i boki tortownicy wylep ciastem. Wyłóż na przemian masy jasną i ciemną. Lekko zamieszaj, by powstał wzorek. Piecz 90 minut w temp. 180 C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *