Składniki:

1 i 1/2 kg. twarogu

3 szklanki cukru

13 żółtek

10 białek

25 dag. masła

skórka z cytryny

20 dag. rodzynek

20 dag. skórki pomarańczowej

4 łyżki tartej bułki

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka proszku do pieczenia

 

Wykonanie:

 

Twaróg zmielić. Masło utrzeć, dodawać po 3 łyżki twarogu, po 1 żółtku i po trochu cukru. Po wyczerpaniu tych składników, ubić pianę z białek i dodać do masy wraz z mąką ziemniaczaną, bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Wymieszać, dodać bakalie. Wyłożyć do blachy o wymiarach 25 x 40 cm. wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piecz około 60 minut w temperaturze 150 C. a gdy zacznie się rumienić to podwyższyć do 170C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *