Składniki:
1 i 1/2 kg. twarogu
3 szklanki cukru
13 żółtek
10 białek
25 dag. masła
skórka z cytryny
20 dag. rodzynek
20 dag. skórki pomarańczowej
4 łyżki tartej bułki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Twaróg zmielić. Masło utrzeć, dodawać po 3 łyżki twarogu, po 1 żółtku i po trochu cukru. Po wyczerpaniu tych składników, ubić pianę z białek i dodać do masy wraz z mąką ziemniaczaną, bułką tartą i proszkiem do pieczenia. Wymieszać, dodać bakalie. Wyłożyć do blachy o wymiarach 25 x 40 cm. wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piecz około 60 minut w temperaturze 150 C. a gdy zacznie się rumienić to podwyższyć do 170C.