Składniki:

Masa serowa:

80 dag.zmielonego białego sera

10 jajek

20 dag. cukru pudru

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarna z połowy laski

starta skórka z 1 cytryny

2 łyżki soku z cytryny

15 dag. miękkiego masła

1 budyń waniliowy

Kruchy spód:

10 dag.mąki pszennej

10 dag. mąki krupczatki

10 dag. masła lub margaryny

5 dag.cukru pudru

1 żółtko

2 łyżki kwaśnej śmietany

Wykonanie:

Składniki na kruchy spód szybko zagniatamy. Najpierw rozcieramy masło z cukrem pudrem, żółtkiem i śmietaną. Na końcu dodajemy obydwie mąki i zagniatamy ciasto. Formujemy w kulę, zawijamy w folię i schładzamy około 30 minut. Tortownicę o bokach 25 x 25 cm. smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto wałkujemy na grubość około 5 mm. i wykładamy spód tortownicy wysmarowany i posypany bułką tartą. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i następnie schładzamy spód w lodówce przez 10 minut. Podpiekamy spód w rozgrzanym piekarniku do 200 C .przez 10 minut.

Masa serowa:

Miękkie masło ucieramy mikserem na puszysta masę, w trakcie ubijania dodajemy cukier puder. Gdy masło jest puszyste dodajemy kolejno po jednym żółtku (białka odstawiamy w misce), ciągle ubijając.Dodajemy do masy: budyń, startą skórkę z cytryny, sok z cytryny i wanilię, następnie dodajemy do masy małymi porcjami ser. Ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Mieszamy drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką . Masę należy wymieszać dokładnie, ale delikatnie, aby ciągle pozostała puszysta i lekka .Tak wymieszaną masę przekładamy na podpieczony, zimny kruchy spód. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180C. na 20 minut. Po 20 minutach pieczenia, zmniejszamy temperaturę do 170 C. i dopiekamy kolejne 40 minut. Gdy sernik jest gotowy, wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik na 5 minut, następnie otwieramy piekarnik i czekamy kolejne 20 minut za nim go wyjmiemy.Po wystygnieciu,posypujemy cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *