Składniki:
Masa serowa:
80 dag.zmielonego białego sera
10 jajek
20 dag. cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarna z połowy laski
starta skórka z 1 cytryny
2 łyżki soku z cytryny
15 dag. miękkiego masła
1 budyń waniliowy
Kruchy spód:
10 dag.mąki pszennej
10 dag. mąki krupczatki
10 dag. masła lub margaryny
5 dag.cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki kwaśnej śmietany
Wykonanie:
Składniki na kruchy spód szybko zagniatamy. Najpierw rozcieramy masło z cukrem pudrem, żółtkiem i śmietaną. Na końcu dodajemy obydwie mąki i zagniatamy ciasto. Formujemy w kulę, zawijamy w folię i schładzamy około 30 minut. Tortownicę o bokach 25 x 25 cm. smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto wałkujemy na grubość około 5 mm. i wykładamy spód tortownicy wysmarowany i posypany bułką tartą. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i następnie schładzamy spód w lodówce przez 10 minut. Podpiekamy spód w rozgrzanym piekarniku do 200 C .przez 10 minut.
Masa serowa:
Miękkie masło ucieramy mikserem na puszysta masę, w trakcie ubijania dodajemy cukier puder. Gdy masło jest puszyste dodajemy kolejno po jednym żółtku (białka odstawiamy w misce), ciągle ubijając.Dodajemy do masy: budyń, startą skórkę z cytryny, sok z cytryny i wanilię, następnie dodajemy do masy małymi porcjami ser. Ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Mieszamy drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką . Masę należy wymieszać dokładnie, ale delikatnie, aby ciągle pozostała puszysta i lekka .Tak wymieszaną masę przekładamy na podpieczony, zimny kruchy spód. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180C. na 20 minut. Po 20 minutach pieczenia, zmniejszamy temperaturę do 170 C. i dopiekamy kolejne 40 minut. Gdy sernik jest gotowy, wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik na 5 minut, następnie otwieramy piekarnik i czekamy kolejne 20 minut za nim go wyjmiemy.Po wystygnieciu,posypujemy cukrem pudrem.