Składniki:
Ciasto:
32 dag. mąki pszennej
2 żółtka
10 dag. masła
16 dag. cukru pudru
3 łyżki śmietany
1 łyżka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg. twarogu mielonego z wiaderka
5 jajek
10 dag. masła
16 dag. cukru pudru
1 budyń śmietankowy
5 dag. rodzynek
Wykonanie:
Mąkę przesiać. Dodać żółtka, masło, cukier puder, śmietanę, oraz proszek do pieczenia. Zagnieść gładkie ciasto i schłodzić około 30 minut.
Masa serowa:
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, zmielonym twarogiem oraz miękkim masłem. Pod koniec dodać budyń śmietankowy, pianę ubitą z białek i rodzynki, wymieszać. Ciasto rozwałkować, przełożyć na blachę o wymiarach 25 x 35 cm. Piecz około 12 minut w temp: 180 C. Spód ostudzić, po czym wyłożyć masę serową. Całość piecz jeszcze przez 50 minut w temp: 180 C. Sernik odstawić do ostygnięcia. Następnie posypać cukrem pudrem.