Składniki:

Ciasto:

32 dag. mąki pszennej

2 żółtka

10 dag. masła

16 dag. cukru pudru

3 łyżki śmietany

1 łyżka proszku do pieczenia

 

Masa serowa:

 

1 kg. twarogu mielonego z wiaderka

5 jajek

10 dag. masła

16 dag. cukru pudru

1 budyń śmietankowy

5 dag. rodzynek

 

Wykonanie:

 

Mąkę przesiać. Dodać żółtka, masło, cukier puder, śmietanę, oraz proszek do pieczenia. Zagnieść gładkie ciasto i schłodzić około 30 minut.

Masa serowa:

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, zmielonym twarogiem oraz miękkim masłem. Pod koniec dodać budyń śmietankowy, pianę ubitą z białek i rodzynki, wymieszać. Ciasto rozwałkować, przełożyć na blachę o wymiarach 25 x 35 cm. Piecz około 12 minut w temp: 180 C. Spód ostudzić, po czym wyłożyć masę serową. Całość piecz jeszcze przez 50 minut w temp: 180 C. Sernik odstawić do ostygnięcia. Następnie posypać cukrem pudrem.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *