Składniki:
Masa serowa;
1kg.ser biały
10 dag .masła
2 budynie śmietankowe bez cukru
1 szklanka cukru
3 żółtka
2 jajka
Ciasto;
1 i 1/2 szklanki mąki
3 żółtka
12i 1/2 dag.masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
Wykonanie;
Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia,żółtek,śmietany,cukru i masła zagniatamy ciasto.Schładzamy w lodówce około 1 godziny.Po tym czasie wylepiamy tym ciastem spód dużej blachy wysmarowanej i posypanej bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia.
Masa serowa;
Margarynę, żółtka, i cukier miksujemy i dodajemy porcjami ser i budyń. Z białek ubijamy na sztywno pianę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. gotową masę serową wykładamy na przygotowane ciasto na blaszce. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 60 minut. w 180 C.Po upieczeniu sernik można posypać cukrem pudrem.