Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
250 g. masła
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg. białego sera
2 jajka
1 budyń śmietankowy
1/2 szklanki cukru pudru
100 g. masła
Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń
5 białek
1 szklanka cukru
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem, a następnie posiekać z masłem. Całość krótko zagnieść z żółtkami, tylko do połączenia składników. Schłodzić przez około pół godziny.? części ciasta rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia, o wymiarach około 25 x 35 cm). Pozostałą część schować w zamrażarce. Ser zmielić trzykrotnie lub przecisnąć przez gęste sito (do tego sernika nie polecam gotowych serów na serniki). Ser, jajka, budyń, cukier oraz masło dobrze utrzeć, a następnie ułożyć na surowym cieście w blaszce. Na masie serowej ułożyć pokrojone brzoskwinie. Z białek ubić pianę a gdy będzie dostatecznie sztywna dodać cukier i jeszcze przez chwile ubijać. Gotową pianę nałożyć na brzoskwinie i na wierzchu zetrzeć resztkę schłodzonego ciasta (na tarce z dużymi oczkami). Piecz w temperaturze 180 C około 50 – 60 minut.