SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki

250 g. masła

3 łyżki cukru pudru

5 żółtek

3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

1 kg. białego sera

2 jajka

1 budyń śmietankowy

1/2 szklanki cukru pudru

100 g. masła

 

Dodatkowo:

 

1 puszka brzoskwiń

5 białek

1 szklanka cukru

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem, a następnie posiekać z masłem. Całość krótko zagnieść z żółtkami, tylko do połączenia składników. Schłodzić przez około pół godziny.? części ciasta rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia, o wymiarach około 25 x 35 cm). Pozostałą część schować w zamrażarce.  Ser zmielić trzykrotnie lub przecisnąć przez gęste sito (do tego sernika nie polecam gotowych serów na serniki). Ser, jajka, budyń, cukier oraz masło dobrze utrzeć, a następnie ułożyć na surowym cieście w blaszce. Na masie serowej ułożyć pokrojone brzoskwinie. Z białek ubić pianę a gdy będzie dostatecznie sztywna dodać cukier i jeszcze przez chwile ubijać. Gotową pianę nałożyć na brzoskwinie i na wierzchu zetrzeć resztkę schłodzonego ciasta (na tarce z dużymi oczkami). Piecz w temperaturze 180 C około 50 – 60 minut.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *