SERNIK Z BRZOSKWINIAMI NELI

Składniki;

Ciasto;

20 dag .mąki pszennej

5 dag. cukru

1cukier waniliowy

10 dag. masła

1 jajko

 

Masę serowa;

 

1 kg  sera  półtłustego Piątnica mielonego

15 dag. cukru

1 budyń śmietankowy

1 aromat pomarańczowy

3 jajka

 

Kruszonka:

 

20 dag. mąki pszennej

10 dag. cukru

10 dag. masła lub margaryny

Dodatkowo

3-4 brzoskwinie  z puszki

 

Wykonanie;

Ciasto;

Wymieszać przesianą mąkę z cukrami ,posiekać masło, dodać jajko i zagnieść kruche ciasto. Wylepić nim blaszkę do pieczenia ( 38 x 27 cm.) wyłożyć  papierem do pieczenia.. Górę ciasta nakłuć widelcem.

 

Masa serowa;

 

Do sera dodać cukier, budyń, jajka, aromat zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Gotową masę serową przełożyć na kruche ciasto wyłożone na blaszce. Brzoskwinie pokroić w plasterki i poukładać na masę serową.

Kruszonka:

Zagniatając palcami mąkę z cukrem i masłem na żwirek, rozkruszyć  ją na brzoskwinie. Sernik piecz około 60 minut w 180  C. Po wystudzeniu można polać lukrem , polewą , lub posypać cukrem pudrem.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *