Składniki;
Ciasto;
20 dag .mąki pszennej
5 dag. cukru
1cukier waniliowy
10 dag. masła
1 jajko
Masę serowa;
1 kg sera półtłustego Piątnica mielonego
15 dag. cukru
1 budyń śmietankowy
1 aromat pomarańczowy
3 jajka
Kruszonka:
20 dag. mąki pszennej
10 dag. cukru
10 dag. masła lub margaryny
Dodatkowo
3-4 brzoskwinie z puszki
Wykonanie;
Ciasto;
Wymieszać przesianą mąkę z cukrami ,posiekać masło, dodać jajko i zagnieść kruche ciasto. Wylepić nim blaszkę do pieczenia ( 38 x 27 cm.) wyłożyć papierem do pieczenia.. Górę ciasta nakłuć widelcem.
Masa serowa;
Do sera dodać cukier, budyń, jajka, aromat zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Gotową masę serową przełożyć na kruche ciasto wyłożone na blaszce. Brzoskwinie pokroić w plasterki i poukładać na masę serową.
Kruszonka:
Zagniatając palcami mąkę z cukrem i masłem na żwirek, rozkruszyć ją na brzoskwinie. Sernik piecz około 60 minut w 180 C. Po wystudzeniu można polać lukrem , polewą , lub posypać cukrem pudrem.