SERNIK Z CIASTEM CZEKOLADOWYM

Wykonanie:

Składniki ciasta:

 

4 łyżeczki kakao

2 i 1/3 szklanki mąki

1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

niepełna szklanka cukru

1 cukier waniliowy

1 jajko

1 kostka masła

Składniki masy:

 

1 kg zmielonego sera

1i 1/2 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

5 jajek

1 kostka masła

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

10 dag rodzynek

 

Wykonanie:

 

Zagnieść ciasto i włożyć je na 30 minut do lodówki. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Masło utrzeć z serem, dodać żółtka, ubite białka, obie mąki, rodzynki i proszek do pieczenia. Wymieszać. Natłuszczoną formę oprószyć mąką połową ciasta wykleić spod i brzegi. Nałożyć ser, na wierzch pokruszyć ciasto. Piec godz. w temp. 170 C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *