Składniki:

Ciasto:

30 dag. mąki

10 dag. margaryny
1 jajko

7 dag. cukru pudru

3 łyżki kwaśnej śmietany

2 łyżeczki czubate proszku do pieczenia

Wykonanie:

Składniki na ciasto wyrobić i oblepić nim całą formę do pieczenia , łącznie z bokami.

Masa serowa:

Składniki:

1 kg sera twarożku

2 paczki cukru wanilinowego

2 budynie śmietankowe

3 szklanki mleka

1/2 szklanki oleju

2 całe jajka

4 żółtka / 4 białka

3/4 szklanki cukru

1/2 paczki rodzynek

Wykonanie:

Ser:

Ubić 2 jajka, 4 żółtka, cukier, cukier wanilinowy. Do ubijanej masy dodawać stopniowo po 1 łyżce sera i dalej ubijać , następnie wlać mleko, wsypać budynie, ciągle miksować będzie bardzo rzadki, ale taki ma być. Dodać namoczone wcześniej rodzynki i olej. Wszystko wymieszać. Ser delikatnie wylać na oblepioną ciastem formę i piec około 1 godziny w temperaturze 180 C. Następnie ubić pianę z 4 białek + 6 łyżek cukru i wyłożyć na upieczony gorący sernik i piec jeszcze ok. 10-15 min. w 200C. Rosa na wierzchu sernika ukazuje się na serze po kilku godzinach. Sernik pieczony na blaszce o wymiarach: 25 cm x40 cm.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *