Składniki;
Ciasto kruche :
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanka cukru
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao
1/4 kostki masła lub margaryny
Masa serowa:
1,35 kg. serków homogenizowanych 9 kubków x 150 g.
1/2 szklanki cukru jeśli serki naturalne to szklanka cukru
1 cukier waniliowy
6 jajek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto ,wyłożyć go na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Masa serowa:
Serki homogenizowane wymieszać z żółtkami i mąką ziemniaczaną. ż białek ubić pianę, pod koniec ubijania , gdy piana już jest sztywna, w miksować w nią cukier i jeszcze minutkę ubijać. Pianę dodać do masy serowej i delikatnie łyżką połączyć masy . Na ciasto wlać masę serową nie przejmować się tym ,że jest rzadka . Można powrzucać posypane mąką rodzynki,wstawić do zimnego piekarnika i piec 60minut w 180-200C. Po godzinie wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto do całkowitego wystygnięcia. Ciasto można polać np.lukrem .