Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
3 żółtka
12 i 1/2 dag. masła
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Masa serowa:
3 serki homogenizowane waniliowe
3 jajka
1 szklanka cukru pudru
12 i1/2 dag. masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Ciasto:
Z podanych składników oprócz kakao zagnieść ciasto. Podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i ponownie zagnieść. Schłodzić w lodówce.
Masa serowa:
Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Następnie dodawać serki homogenizowane i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Blaszkę wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. Na dno blachy wyłożyć jasne ciasto. Na ciasto rozsmarować masę serową, a na masę serową położyć ciemne ciasto starte na grubej tarce jarzynowej. Piecz w temperaturze 175C ponad 60-70 minut .