Składniki:
75 dag. sera półtłustego
12 i 1/2 dag. masła lub margaryny
6 jajek
1i 1/2 szklanki cukru pudru
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 średnie ugotowane ziemniaki
1 budyń waniliowy
herbatniki
Składniki:
Ser i ziemniaki razem w malakserze ubić na puszysta masę. Masło z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym ubić na puszysta masę mikserem. Nie przestając ubijać dodawać po jednym żółtku na zmianę z masą serową. Następnie dodać sypki budyń i proszek do pieczenia. Wszystko razem połączyć. Z białek ubić pianę. Delikatnie połączyć ją z masa serową, mieszając łyżką drewnianą. Pokruszyć herbatniki i wyłożyć nimi spód tortownicy. Na to wylać masę serową. Piecz około 50-60 minut w temperaturze 170 st C.