Składniki;

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
15 dag.margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany 18%
1/4 szklanki cukru
2 jajka
Masa serowa;
1 kg. sera białego mielonego Piątnica
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
20 dag. masła śmietankowego
1i 1/2  szklanki cukru
5 jajek
10 dag. rodzynek
Masa makowa;
1 duża puszka masy makowej
5 jajek
5 dag. margaryny
1 łyżeczka aromatu rumowego

Wykonanie;

Ciasto:
Z przesianej mąki, margaryny, śmietany, proszku do pieczenia,  szklanki cukru,  jajek zagnieść ciasto. Rozwałkować je i ułożyć na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Można  wyłożyć również boki.

Masa makowa:

Masę makową z puszki przekładamy do miski, dodajemy 5 żółtek, miękką margarynę, aromat. Ucieramy składniki. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy makowej i mieszamy delikatnie, masę przekładamy na ciasto.

Masa serowa

 

5 żółtek miksujemy z masłem i cukrem, następnie dodajemy ser biały mielony i budyń. Na koniec dodajemy rodzynki oprószone mąką i pianę ubitą z białek. Masę mieszamy delikatnie i wykładamy na mak. Ciasto pieczemy przez 55 minut w temperaturze 170C.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *