Składniki;
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
15 dag.margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany 18%
1/4 szklanki cukru
2 jajka
Masa serowa;
1 kg. sera białego mielonego Piątnica
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
20 dag. masła śmietankowego
1i 1/2 szklanki cukru
5 jajek
10 dag. rodzynek
Masa makowa;
1 duża puszka masy makowej
5 jajek
5 dag. margaryny
1 łyżeczka aromatu rumowego
Wykonanie;
Ciasto:
Z przesianej mąki, margaryny, śmietany, proszku do pieczenia, szklanki cukru, jajek zagnieść ciasto. Rozwałkować je i ułożyć na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Można wyłożyć również boki.
Masa makowa:
Masę makową z puszki przekładamy do miski, dodajemy 5 żółtek, miękką margarynę, aromat. Ucieramy składniki. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy makowej i mieszamy delikatnie, masę przekładamy na ciasto.
Masa serowa
5 żółtek miksujemy z masłem i cukrem, następnie dodajemy ser biały mielony i budyń. Na koniec dodajemy rodzynki oprószone mąką i pianę ubitą z białek. Masę mieszamy delikatnie i wykładamy na mak. Ciasto pieczemy przez 55 minut w temperaturze 170C.