SKRZYDEŁKA NA RYŻU

 Składniki:

1,5  kg skrzydełek, lub pałek z kurczaka

1 przyprawa do kurczaka w torebce

2-3 łyżki oleju

3 ząbki czosnku

Wykonanie:

Do przyprawy wlać olej, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszać ze skrzydełkami, odstawić na 2 godziny.1i1/2 szklanki surowego ryżu ugotować.

Zalewa:

3i1/2 szklanki wody lub bulionu

1 łyżeczka masła

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka maggi w płynie

2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

1/2 łyżeczki pieprzu

1/2 łyżeczki curry

Wykonanie:

Masło rozpuścić ,zdjąć z ognia. Do masła wlać wodę, dodając pozostałe składniki Surowy ryż opłukać na sicie i wsypać do żaroodpornego naczynia, lub blaszki do pieczenia. Ułożyć skrzydełka na ryżu, wlać połowę zalewy. Drugą połowę zalewy wlewamy w trakcie pieczenia, gdy będzie widać że ryż wchłonął wodę. Piec niecałe 1,5 godziny. w temper.190-200 stopni. Przy naczyniu żaroodpornym trzeba pamiętać aby zalewa była gorąca przy ponownym wlewaniu jej do gorącego naczynia żaroodpornego.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *