Składniki:
1kg skrzydełek
2 ząbki czosnku
2 szklanki ryżu
3 cebule
przyprawy: bazylia tymianek, oregano, zioła prowansalskie, oregano,
słodka papryka
sól
pieprz
2 łyżki oleju.
SOS
ząbek czosnku
6 szklanek wody
1/2 łyżeczki pieprzu
2łyżeczki vegety
2 łyżeczki słodkiej papryki
200g masła
2 łyżeczki cukru
6 łyżeczek keczupu
Wykonanie:
skrzydełka umyć ,osuszyć .Przyprawy wymieszać czosnek zmiażdżyć ,wlać dwie łyżki oleju wrzucić skrzydełka do przyprawy dobrze wymieszać, pozostawić na 2 godziny. Ryż pogotować 8 minut odcedzić, wysypać na blachę z piekarnika pokroić cebulę w krążki nałożyć na ryż następnie ułożyć skrzydełka.
SOS
Wykonanie:
Masło rozpuścić na wolnym ogniu, dodać czosnek ,vegetę, pieprz, paprykę, cukier i keczup dodać wodę wymieszać .zalać skrzydełka, sosem.Piec 1 godz.20 minut w temp.180 stopni gdy skrzydełka się lekko zrumienią, przekręcić na drugą stronę, zamiast skrzydełek można zrobić pałeczki z kurczaka bądź całe udka.