Składniki:
10-1 2 skrzydełek
sól
Marynata:
3/4 szklanki keczupu
2 łyżki oleju_
2 łyżki miodu
1 czubata łyżka musztardy
3 zmiażdżone ząbki czosnku
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka chili
Wykonanie:
Dokładnie wymieszać składniki marynaty. Skrzydełka przeciąć w stawach, włożyć go do miski, zalać marynatą i odstawić przynajmniej na 12 godzin. (najlepiej na noc) do lodówki. Po wyjęciu z zalewy ułożyć kawałki kurczaka na blasze lub w płytkim żaroodpornym naczyniu, grubo posmarować marynatą i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 -220 C . Przykryć pergaminem i piec około 10 minut, po czym odwrócić, posmarować resztą zalewy i piec bez pergaminu jeszcze 7 – 8 minut. Podawać z pieczywem i ogórkami kwaszonymi lub konserwowymi.