SKRZYDEŁKA PO DIABELSKU

Składniki:

 

10-1 2 skrzydełek

sól

Marynata:

3/4 szklanki keczupu

2 łyżki oleju_

2 łyżki miodu

1 czubata łyżka musztardy

3 zmiażdżone ząbki czosnku

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżeczka chili

 

Wykonanie:

 

Dokładnie wymieszać składniki marynaty. Skrzydełka przeciąć w stawach, włożyć go do miski, zalać marynatą i odstawić przynajmniej na 12 godzin. (najlepiej na noc) do lodówki. Po wyjęciu z zalewy ułożyć kawałki kurczaka na blasze lub w płytkim żaroodpornym  naczyniu, grubo posmarować marynatą  i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 -220 C . Przykryć pergaminem i piec około 10 minut, po czym odwrócić, posmarować resztą zalewy i piec bez pergaminu jeszcze 7 – 8 minut. Podawać z pieczywem i ogórkami kwaszonymi lub konserwowymi.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *