SKRZYDEŁKA PO DIABELSKU W ŚMIETANIE

Składniki:

 

6 skrzydełek kurczaka

1 łyżka sosu sojowego

2 łyżki oleju

4 łyżki sezamu

1 łyżeczka imbiru

2 papryczki chili

1 łyżeczka miodu

łyżeczka ostrej musztardy

1łyżka mąki ziemniaczanej

50 ml. słodkiego białego wina

szczypta soli

Skrzydełka oczyść,

odetnij końce i wyrzuć,

skrzydełka skrop sosem

sojowym i natrzyj imbirem.

Wykonanie:

 

Odstaw na 15 minut w chłodne miejsce. Zalej winem, wstaw na około 30 minut do lodówki. Skrzydełka osącz z zalewy (ale jej nie wylewaj) posmaruj miodem i musztardą, obtocz w mące ziemniaczanej. Odstaw na chwilę Papryczki chili oczyść z pestek, miąższ posiekaj. Olej rozgrzej na patelni, podsmaż ziarna sezamu. Dodaj skrzydełka, smaż kilkanaście  minut na złoty kolor. Pod koniec smażenia podlej pozostałą zalewą i posyp chili oraz szczyptą soli. Duś pod przykryciem około10 minut, co jakiś czas mieszając. Podawaj Np. z ryżem na sypko i surówką z kapusty pekińskiej.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *