Składniki:
6 skrzydełek kurczaka
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki oleju
4 łyżki sezamu
1 łyżeczka imbiru
2 papryczki chili
1 łyżeczka miodu
łyżeczka ostrej musztardy
1łyżka mąki ziemniaczanej
50 ml. słodkiego białego wina
szczypta soli
Skrzydełka oczyść,
odetnij końce i wyrzuć,
skrzydełka skrop sosem
sojowym i natrzyj imbirem.
Wykonanie:
Odstaw na 15 minut w chłodne miejsce. Zalej winem, wstaw na około 30 minut do lodówki. Skrzydełka osącz z zalewy (ale jej nie wylewaj) posmaruj miodem i musztardą, obtocz w mące ziemniaczanej. Odstaw na chwilę Papryczki chili oczyść z pestek, miąższ posiekaj. Olej rozgrzej na patelni, podsmaż ziarna sezamu. Dodaj skrzydełka, smaż kilkanaście minut na złoty kolor. Pod koniec smażenia podlej pozostałą zalewą i posyp chili oraz szczyptą soli. Duś pod przykryciem około10 minut, co jakiś czas mieszając. Podawaj Np. z ryżem na sypko i surówką z kapusty pekińskiej.