Ciasto:

12 kg mąki

250  g margaryny

5 żółtek

5 łyżek cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka kakao

Beza:

Składniki:

5 białek

34 szklanki cukru

szczypta soli

Wykonanie:

Wszystkie składniki ubić.

Masa:

1  kg jabłek startych na tarce

cynamon

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto kruche ( oprócz kakao), zagnieść. Podzielić na 3 części, do jednej dodać kakao, jedną odłożyć do lodówki .Na przygotowaną blaszkę wyłożyć pozostałą część, można ją rozwałkować lub skubać, na to dać jabłka, następnie dać ciasto brązowe, ubitą pianę z białek i na wierzch zetrzeć na tarce ostatnią część ciasta. Piec 40 min. w 180 stopniach.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *