Składniki:
10 dag. masła
2 jajka
10 dag. mąki krupczatki
1łyżeczka proszku do pieczenia
ewentualnie 1-2 łyżki mleka
2 łyżki cukru pudru
2-3 łyżki wiórków kokosowych
sok z cytryny
sól
Wykonanie:
Masło utrzeć do białości i dodawać po jednym żółtku i odrobinie soli, nadal ucierając. Gdy masa będzie puszysta dodać ubitą na sztywno pianę z białek i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie, ale dokładnie. Gdyby ciasto było zbyt gęste, dolać odrobinę mleka. Formę w kształcie baranka wysmarować masłem, wlać ciasto, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika, piec około 50 minut. Po przestudzeniu wyjąć baranka z formy. Cukier zagotować z łyżką wody na gęsty syrop, utrzeć z sokiem cytrynowym, polać baranka i posypać wiórkami kokosowymi.
MAZUREK KAJMAKOWY