ŚLĄSKI BARANEK WIELKANOCNY

 

Składniki:

 

10 dag. masła

2 jajka

10 dag. mąki krupczatki

1łyżeczka proszku do pieczenia

ewentualnie 1-2 łyżki mleka

2 łyżki cukru pudru

2-3 łyżki wiórków kokosowych

sok z cytryny

sól

 

Wykonanie:

 

Masło utrzeć do białości i dodawać po jednym żółtku i odrobinie soli, nadal ucierając. Gdy masa będzie puszysta dodać ubitą na sztywno pianę z białek i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie, ale dokładnie. Gdyby ciasto było zbyt gęste, dolać odrobinę mleka. Formę w kształcie baranka wysmarować masłem, wlać ciasto, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika, piec około 50 minut. Po przestudzeniu wyjąć baranka z formy. Cukier zagotować z łyżką wody na gęsty syrop, utrzeć z sokiem cytrynowym, polać baranka i posypać wiórkami kokosowymi.

 

MAZUREK  KAJMAKOWY

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *