Składniki:
50 dag śledzi -filetów
25 dag. bryndzy
1 szklanka śmietany
3-4 ząbki czosnku
2-3 łyżki groszku z puszki
2-3 łyżki drobno pokrojonej czerwonej papryki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól
biały pieprz
cukier puder
otarta skórka z cytryny
3-4 plasterki cytryny
kilka gałązek natki pietruszki
Wykonanie:
Drobno posiekany czosnek utrzeć z pieprzem, skórką z cytryny, i bryndzą na gładką masę. Śmietanę ubić ze szczyptą soli i cukru, wymieszać z przygotowaną bryndzą, przykryć, schłodzić. Filety umyte osuszyć, pokroić na kawałki, ułożyć na półmisku. Sos dokładnie wymieszać ze szczypiorkiem, groszkiem i papryką. Polać śledzie, przykryć folią, dać na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem udekorować plasterkami cytryny, oraz gałązkami natki pietruszki, lub koperku.