ŚLEDZ PO GÓRALSKU

Składniki:

 

50 dag śledzi -filetów

25 dag. bryndzy

1  szklanka śmietany

3-4 ząbki czosnku

2-3 łyżki groszku z puszki

2-3 łyżki drobno pokrojonej czerwonej papryki

2 łyżki posiekanego szczypiorku

sól

biały pieprz

cukier puder

otarta skórka z cytryny

3-4 plasterki cytryny

kilka gałązek natki  pietruszki

 

Wykonanie:

 

Drobno posiekany czosnek utrzeć z pieprzem, skórką z cytryny, i bryndzą na gładką masę. Śmietanę ubić ze szczyptą soli i cukru, wymieszać z przygotowaną bryndzą, przykryć, schłodzić. Filety umyte osuszyć, pokroić na kawałki, ułożyć na półmisku. Sos dokładnie wymieszać ze szczypiorkiem, groszkiem i papryką. Polać śledzie, przykryć folią, dać na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem udekorować plasterkami cytryny, oraz gałązkami natki pietruszki, lub koperku.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *